Fotók: Keppel Ákos
Birkás Ákos festőművész, volt osztályfőnököm kért meg 1973–74 körül arra, hogy vegyem át tőle a Csepel - királyerdei Rideg Sándor Művelődési Házban évek óta működő rajzszakkörét. Három évig jártam ki hetente kétszer szakkört vezetni, fiatalokat rajzra, mintázásra, művészetre tanítani. Voltak a tanítványok között csepeliek és voltak a kisképzősök (a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járók). A csepeliek egy részét örököltem Birkástól, a többiek vagy magányosan, vagy csoportosan jöttek le a szakkörbe rajzolni. Emlékszem, hogy az egyik baráti társaság sportlövészettel foglakozott, a másik társaság barlangászattal. Együtt próbálták ki a portrérajzolást, festést. A kisképzősök közül néhányat ábrázoló geometriára tanítottam. Ők vitték el a hírét, hogy van itt egy fiatal, még lelkes tanár, akitől talán lehet tanulni, aki felkészítheti őket a művészeti főiskolák valamelyikére. Első egyéni kiállításaim a művelődési ház galériájában, majd utána a Csepel Galériában voltak. Évtizedekkel később, amikor a Városház, ma Szent Imre téren lévő Csepel Galériába hívtak, magától értetődőnek tűnt, hogy Birkás Ákost kérjem fel a kiállítás megnyitására. A művelődési házból és a volt csepeli tanítványok közül is többen eljöttek a megnyitóra.
Részt vettem Kenyeres Ferenc papíripari mérnök szervezésében a PIK, a Papírgyár Ifjúsági Klubja galériájában rendezett több kiállításon. El Kazovszkij tárlatát nyitottam meg, de ott szerepeltem először az avantgárd művészek közül Haraszty Istvánnal, Erdély Miklóssal, Bak Imrével.
A hely, ahol most állítok ki, nem ismeretlen számomra. Első főiskolai mestereim Veress Sándor László és Kádár György képeit, Nagy Gábor főiskolai tanár műveit, Orosz István grafikus plakát-kiállítását láttam többek között a Mansfeld Péter Galériában.
Barabás Márton képzőművész
A kiállításról az Országút folyóiratban megjelent írás az alábbi linken olvasható:
Back to Top