Fotók: Keppel Ákos
Melocco Miklós szobrászművész, a Nemzet Művészének kiállítása
„Rajz – grafikai érték. Jó rajz – szép rajz. A jó rajz: tökéletesen útbaigazít afelől efelé, amit lerajzolt, pozitivista módon, érzelem nélkül. Nem az érzelemre apellál, hanem a kiigazodásra, mint az igazolványkép vagy a rendőrségi köröző fénykép, ikrek közt nemigen tesz különbséget.
A szép rajz – gyönyörködtet, a rajzoló, a művész véleménye, véleményének minősége is benne van, és tárgyától függetlenül, a rajzolót szeretjük meg benne, őt ünnepeljük. Ha nincs igaza, akkor is! Eléri a gyerekrajz szabadságát, fölényét, kételkedés nélküli állításait.
A térbe rajzolt kép minősége a rajztudás minőségétől is függ. Ha a szobrász nem tud rajzolni, akkor képtelen arra, hogy jó szobrot készítsen, hacsak meghatóan otrombát nem. Az ilyen mű legfeljebb szeretetre méltó, de nem lehet imponáló.
Térben rajzolni valódi formákat, árnyékokat, a látható részek hierarchiáját, hogy melyik rész mennyit takar a másik részből, tág teret, teljes szabadságot ad a képzeletnek és a szenvedélynek. Az állókép ettől lehet mozgalmas, legalábbis izgalmas, és a jelenlévő valódi távolságok segítségével teljesen elhihető.”
Részletek Melocco Miklós írásaiból
Back to Top