Fotók: Keppel Ákos
Fritz Rautner munkái kettősek: titkaik, látványuk annyira összetett, annyira mélybe vezető, annyira érzelmi, hogy e látvány elemek összességét nehéz értelmezni, verbalizálni, ugyanakkor Fritz Rautner képei (s tán ez meglepőn hangzik!) „könnyen megadják” magukat a nézőnek, mert épp az előbb említett érzelmek kivetülése által, ha munkáira pillantunk, akkor azonnal tudjuk, érezzük, átéljük szándékait, képiségét.
Most is, ahogy beléptünk azonnal megcsapott minket Fritz atmoszférateremtő képessége, amely hihetetlenül erős. S máris egy következtetés: ma – akár természetelvű valaki, akár távol van a látvány megjelenítésétől – itthon nincs igazán divatja az indulatnak… Fritz most is mélyütéssel fogad. Fehér papírfelületein, szénnel vagy rézkarcként sötét vonalrengeteggel mér szemeinkre csapást feszültségteremtő képességeivel.
Ezek a művek drámák, feszültségek, szorongások, tiltakozások, apokaliptikusak, de nem magamutogatóak a szónak abban az értelmében, hogy nincs bennük semmi öncélúság, ellenben feltűnő őszinteségük. Fritz nem manipulál minket, nem akarja számunkra bizonygatni zsenialitását, nem attrakciónak tartja a festészetet, hanem valahonnan nagyon mélyről, személyisége legbelső tartományaiból hozza fel művészi mondandóját, amelynek persze képi létrehozása nem indulatmentes…
Cím alig van ezen a kiállításon, mégis tudjuk, érezzük mit akar, mit takar, mit sugall és mit rejt ez a kiállítás. Fritz munkásságában van egy áradó folyamatosság.”
Feledy Balázs
Részlet a mazart galériában 2013. novemberében
elhangzott kiállításának megnyitóján
(A műalkotásokról készült eredeti felvételek a csládi archívumból származnak.)
Back to Top