Fotók: Keppel Ákos
Önazonosság, és a fények világának következetes kutatása és megismerése jellemzik Knotik Ildikó alkotói tevékenységét. Nem elégszik meg a környezet vizuális lenyomatával, a mögöttes titkot keresi, és akarja megmutatni mindannyiunknak.
Képeinek szereplői, a színekben megjelenő fények ritmust és dallamot idéznek fel. Ugyanannak a formának különböző időpontokban, gondolati környezetben, más és más jelentése, hatása van.
Az esztétikai asszociációknak köszönhetően a geometrikus formák egyszerre jelentik számunkra a modernitást és a tiszta, alapvető, nyugalmat ébresztő állandóságot. Az értelmezés egyszerűsítésével lehetőséget ad a néző számára, hogy további dimenziók hatásait is befogadhassa. A képek így érzéseket,
hangulatokat is képesek közvetíteni. Az alkotó nem ábrázol csupán, hanem a fények, azaz a színek és a hangok, esetünkben a zene együttes hatásával kísérletezik. A zenei harmónia színharmóniává válik az alkotó keze nyomán, és ismét dallammá válhat bennünk nézőkben. Amikor megnézik a kiállítás képeit,
hagyják, hogy gondolataikat, érzéseiket vezesse a vizuális élmény, hiszen alkotó és néző közösen ad értelmet egy-egy műnek. Így válik érthetővé, ami első pillantásra titokzatosnak látszik.
Szűcs Ágnes c. egyetemi docens
Back to Top